Православната църква отбелязва днес Неделя Месопустна. Това е последният ден, в

...
Православната църква отбелязва днес Неделя Месопустна. Това е последният ден, в
Коментари Харесай

Месни Заговезни са! Православната църква отбелязва днес Неделя Месопустна

Православната черква отбелязва през днешния ден Неделя Месопустна.

 

Това е последният ден, в който се яде месо преди Великия пост, и първият църковен празник, обвързван с настъпващата пролет.

 Той е с променлива дата, като се отбелязва в неделя, осем седмици преди Великден.

Популярен е и като Месни Заговезни.

До идната неделя, когато е Сирни Заговезни, е разрешено да се ядат млечни артикули и яйца.

Тези две недели са самобитна подготовка на организма за най-дългия пост през годината - седемте седмици на Великия пост, който за практикуващите християни е време за примирение, молебствия за филтриране от греховете, смирение, възпиране от пристрастености и пороци, амнистия.

 

Името на празника идва от това, че се заговява (пости) с месни ястия. От този ден до края на Великите пости - Великден, са неразрешени месото и месните артикули. Заговява се от месо, по тази причина празничната софра е единствено от месни ястия. В седмицата по-късно се яде доста сирене, масло и яйца.

 

Това е и последната седмица, в която младите могат да се събират на хорището, да пеят и играят хора.

До Великден (Пасха) следват хранителни и духовни пости.

На Месни Заговезни се подготвят баница с мехлем и извара, кокошка, яде се свинско месо. През цялата седмица (Сирница) до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, тъй като по-късно те са строго неразрешени.

 

В храмовете се четат фрагменти от Светото Писание, които приказват за Страшния съд. Така Църквата напомня за трагичните последствия от прегрешението и приканва всички към работа на близък и към нравственост. 

 

На този ден Църквата припомня Съда на всички хора, които ще застанат пред Божия престол в деня, когато Христос още веднъж ще се върне в славата Си.

 

Днес православната черква уважава Св. мчци Кодрат и Галина.
 
Свети страдалец Кодрат бил роден в пустинята от майка на име Руфина –бежанка християнка от Коринт.
 
По чудодеен метод, младенецът живеел в пустинята, защитаван от Бога, и воден  от Светия Дух. Вече юношa бил открит от вярващи хора, които го завели в града, където лекувал заболявания с дадената му свише берекет.
 
По заповед на нечестивия римски император Декий в Коринт били стартирани гонения на християни и в Коринт. Бил хванат и Свети Кодрат.
 
Мъчели го грубо само че той оставал хладнокръвен в своята религия. Накрая Свети Кодрат и други ревностни християни били обезглавени отвън града в десетия ден на месец март.
 
На мястото, където били убити светите мъченици, потекъл извор, с цел да припомня на Коринт за страданието им.
 
На страдания в името на Христа се решавали и свети дами, подражавайки на свети Кодрат – една от тях била света Галина.
 
Света мъченица Галина потърпевша при ръководството на император Деций Траян в Коринт и била последователка на Св. мъч. Кодрат. Областният шеф на региона подхванал гонения на християните, при което потърпевши доста мъже и дами, правилни на Христовата религия.
 
На този ден шестимата мъченици - Кодрат, Киприан, Дионисий, Анект, Павел и Крискент били измъчвани и по друг метод погубени дружно с още хванати християни.
 
На 10 Март имен ден честват Галин, Галина, Галена, Галя.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР